Estonci do 2015. planiraju izgraditi optičku mrežu brzine priključka 100 Mbps do svih kućanstava i poslovnih subjekata http://bit.ly/M1l4Y

Pa ako mogu Estonci, zašto ne bismo mogli i mi? Pisao sam prije kako mislim da se umjesto mosta za Pelješac može izgraditi 500.000 optičkih priključaka. Godinu dana kasnije još sam uvjereniji da bi to bio pravi potez.

HT gradi optičku mrežu i to je izvrsno. No, ta mreža neće tako brzo stići do svih korisnika. Na mjestima gdje to nije isplativo, država bi trebala sama graditi optičku mrežu i iznajmljivati je operatorima ili davati subvencije operatorima za izgradnju mreže.  I još se iz EU fondova mogu dobiti znatna sredstva. To bi bilo znatno bolje ulaganje od svih drugih infrastrukturnih projekata i donijelo bi znatne koristi u budućnosti.  Pretpostavljam da se tako nešto ne radi ni ne planira jer ne postoji razumijevanje koje su koristi od takve mreže.

A osnovni argument je jasan – optička infrastruktura i broadband (fiksni i mobilni) osnova su modernog poslovanja i osnovna infrastruktura društva znanja.  Nažalost, taj argument razumiju samo neki drugi političari – Estonski.

Oglasi