Ovaj naslov možda i ne bi trebala biti dilema jer je sasvim moguće da je potrebno jedno i drugo, ali nekako mi se čini da se novci od mosta za Pelješac mogu iskoristiti za jednu puno korisniju infrastrukturnu investiciju.
Po nekim mojim proračunima, za cijenu mosta moglo bi se izgraditi 500.000 optičkih priključaka kojima bi se hrvatska kućanstva spajala na internet brzinama od 100 Mbps. Ti bi se priključci po povoljnim uvjetima davali na korištenje operatorima i to po cijenama koje bi vraćale ukupnu investiciju za 10ak godina. Operatori bi tu infrastrukturu koristili na način da preko nje mogu pružati superbrzi pristup internetu, IPTV i druge usluge uz povolje cijene za korisnike.

Takva bi se ulaganja mogla napraviti i na bazi javno-privatnih parnterstva i možda uopće ne bi trebalo ulagati ništa državnih novaca. Samo bi vlada trebala povesti inicijativu i natjerati lokalne zajednice da po JPP modelu izgrade optičku infrastrukturu po mjestima.

Problem je u hrvatskoj politici da ne shvaća potrebu investiranja u informacijsku i internet infrastrukturu. Nadam se da će se to promijeniti. Ceste su potrebne, ali za hvatanje pozicije u konkurentnom svijetu, potrebna su hrabra i promišljena ulaganja koja će nas transformirati u informacijsko društvo koje pruža prilike za rast i razvoj. Ako želite dokaz isplativnosti takvih ulaganja, pogledajte Švedsku.

Osim toga, vjerujte mi, netko tko spoji 500.000 kućanstava optičkom infrastrukturom, ima zagarantiranu izbornu pobjedu. Internet generacija glasača zna što je važno 😉

Oglasi